Funktioner & Valmöjligheter

Effekt

Effekten avgör hur pass stark elvispen är. Vill man göra annat än att vispa, såsom att knåda en bulldeg eller göra potatismos med degkrokarna är det viktigt med en tillräcklig effekt. Vanligast är att elvispen har en effekt mellan 300-500 watt, men det förekommer elvispar som har mindre effekt.

Justerbar hastighet

I princip alla elvispar på marknaden har justerbar hastighet. De flesta har olika hastighetslägen, där fem olika lägen är vanligast. Det är också viktigt att det första effektläget inte är för snabbt, då man ibland behöver kunna vispa långsamt, vilket inte all elvispar kan. Några elvispar har steglös hastighetsjustering. Turboläge

 

Vanliga tillbehör

Förutom själva visparna levereras de flesta elvisparna med degkrokar för degknådning. En del har en bunke som följer med. Några få elvispar har ett stativ.

Hanterbarhet

Vikten skiljer sig mellan olika elvispar, det kan skilja över ett kilo mellan olika modeller vilket i sin tur påverkar hur pass lätta de är att hantera. Men elvispar kan också bli instabila om de är för lätta. Sladdlängden varierar mellan olika modeller och en sladd bör vara en bit över en meter för att man ska få rörelsefrihet.

Ljud

Är man angelägen om att elvispen har ett behagligt ljud och inte låter för mycket bör man titta på ljudnivån innan man köper elvisp. Dyrare elvispar är ofta tystare.

Tillverkare & märken 

Bosch, Severin, Braun och OBH Nordica är två stora märken på den svenska marknaden för elvispar. Andra vanliga märken är t ex Kenwood, Philips, Electrolux och Krups.

 

Bäst i test av elvispar

Wiseguide testade elvispar 2015 genom att vispa grädde och sockerkakssmet. Hanterbarhet, kapacitet och kvalitet betygsattes. Testvinnare blev Bosch MFQ40302 som fick 4,7 av 5 i betyg. Tvåa blev Dualit Hand Mixer Chrome som fick 4,3 av 5 i betyg. Det var de två modeller som fick 4 eller högre i totalbetyg.

Även ICA-kuriren testade elvispar 2015 och där fick hela fyra modeller högsta betyg. Av dessa fyra utsågs Bosch MFQ40302 till testets vinnare. Övriga modeller som fick en 5:a i betyg var Kitchen Aid 5 KHM9212EER, Electrolux EHM6300 och Russell Hobbs Illumi 20 200-56. I testet kan man se att de allra billigaste elvisparna fick sämsta betyget.

I Råd & Röns elvisptest 2014 toppade Bosch betygslistans första sex platser genom sina modeller MFQ40xx och MFQ 35xx. Tidningen konstaterar att de flesta gör ett hyggligt jobb, trots att rejäla prisskillnader förekommer.

Här kan du köpa din elvisp

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.