New York – Rockefeller Center

Rockefeller Center eller Rockefeller Plaza som platsen även kallas är ett komplex av 19 komersiella byggnader som täcker 89000 kvadratmeter och är beläget mellan 48th och 51st street mitt i centrum av Manhattan New York. Rockefeller Center deklarerades som Nationellt Historiskt Landmärke år 1987.

Rockefeller Center

Den berömda plattan som markerar det historiska landmärket Rockefeller Center

Rockefeller Center Historia

Rockefeller Center fick sitt namn efter John D. Rockefeller Jr som hyrde platsen på Manhattan av Columbia Universitet år 1928 och bebyggde området år 1930. Initialt så planerade John Rockefeller och partners att bygga ett opera hus på området men ändrade sig efter den stora börskrashen 1929. John Rockefeller finansierade hela byggandet själv då hans partners drog sig ur projektet efter börskrashen. Han finansierande byggandet genom att under produktionen sälja av aktier i sitt olje bolag.

Byggandet av Rockefeller Center var det största privata byggnadsprojekt som någonsin genomförts under modern tid. Kontruktionen av de 14 byggnaderna i Art Deco stil började den 17:e Maj 1930 och stog färdigställt den 1:a November 1939.

Rockefeller Familjen

John Davison Rockefeller Jr var en stor filantrop och en framstående medlem av den prominenta Rockefeller familjen. Han var den enda sonen till till affärsmannen och Standard Oil oljebolags ägaren John D. Rockefeller.

I USA betraktas Rockefeller familjen i det närmaste som kungligheter och saknar motstycke i den Amerikaska historien.