Funktioner & Valmöjligheter

Olika typer av fritöser

Man förknippar ofta friterad mat med ohälsa men nuförtiden finns det ett lite nyttigare alternativ i luftfritösen. Luftfritösen använder sig av varmluft för att fritera maten, likt en varmluftsugn. Vissa av dessa modeller använder en liten mängd frityrolja för att få lite yta på maten.

Den vanliga fritösen som alla känner till använder sig av en typ av korg i metall som man sänker ner extremt varm olja.

Storlek

Storleken på fritösen spelar roll av två anledningar. Dels måste den få plats i köket och vara lättillgänglig när man ska använda den. Den andra faktorn som är mängden mat man kan fritera i taget. En större familj behöver en större fritös för att slippa göra det flera gånger.

Rengöring

Olja har lång livslängd och man kan använda samma olja flera gånger innan man byter, men det är viktigt att man håller en del hälsonivåer i check. Därför vill man enkelt kunna byta olja och rengöra fritösens olika viktiga delar.

Användarvänlighet

Det är viktigt att det är enkelt att använda fritösen. Det ska vara enkelt att få loss och sätta tillbaka korgen där maten friteras. Man vill även att det ska gå snabbt och enkelt från start till färdigfriterat.

Funktionalitet och precision

Funktionalitet kan ibland gå emot användarvänligheten om det inte görs rätt, men man vill ändå ha en enhet som har tillräckligt många funktioner och valmöjligheter för att det ska passa alla.

Precision är också viktigt eftersom man kan vilja testa lite olika saker med fritösen. Ju mer valmöjligheter ju mer möjligheter finns det att testa.

Säkerhet

I det läget du använder dig av frityrolja så är säkerhet högsta prioritet. Frityrolja värms upp till temperaturer som man inte vill leka med och man kan bränna sig rejält om något går fel.

Det går inte att 100% lita bara på enheten man köper utan man måste även vara lite försiktig och förståndig själv när man använder fritösen.

Tillverkare & märken

OBH Nordica, Emerio, De’Longhi, Wilfa, Philips och Tefal är några av de kändaste tillverkarna av fritöser som man förmodligen kommer stöta på när man ska inhandla en egen fritös.

Bäst i test av fritöser

Icakuriren gjorde ett test i slutet av 2016 tillsammans med Birgitta Rasmusson, som tidigare varit chef på för Ica provkök. Testet togs hem av Waves DF 107 086 som friterade snabbt och med mycket bra resultat

Hemfakta har 2016 arrangerat två test för fritöser, ett för vanliga fritöser och ett för luftfritöser. I Testet bland vanliga fritöserna så blev Tefal Easy Pro FR333070 bäst i test. Deras vinnare bland luftfritöserna blev Philips HD9240/90 Airfryer.

Bäst i Hemmet har även dem tagit lite fritöser till testet. Bäst i test blev Princess Digital Luftfritös XL som enligt dem innehar alla viktiga funktioner en luftfritös behöver, till ett väldigt överkomligt pris.

Här kan du köpa din fritös

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.