Funktioner & Valmöjligheter

OBS! Behandlar inte hushållsassistenter

Mixer

Många matberedare har idag förutom själva matberedardelen även en mixer att göra t ex smoothies i. Istället för att köpa separat matberedare och mixer kan man alltså få detta i en och samma maskin.

Tillbehör

Fundera över vad du ska använda din matberedare till. Utifrån detta kan du sedan se till att det ingår de tillbehör som du behöver, alternativt att det finns möjlighet att köpa till dessa.

Vanliga tillbehör är degkrok, visp och omrörningsspade. Exempel på andra tillbehör är rivjärn, citruspress, köttkvarn, grönsakshackare, degskrapa, pastatillägg, stänkskydd och lock.

Vätskekapacitet

Det är stora variationer i hur mycket vätska som maskinen rymmer. Det finns matberedare som rymmer alltifrån en till sju liter.

Vikt

Olika matberedare väger olika mycket. Ska man flytta maskinen och ställa undan den i t ex ett skåp efter användning bör man tänka på att inte köpa en för tung och otymplig maskin.

Ljudnivå

De olika maskinerna har olika ljudnivå. Är man ljudkänslig bör man därför titta på den parametern i samband med sitt inköp.

Justerbar hastighet/Steglös nivå/Hastighetslägen

De allra flesta maskinerna har justerbar hastighet.

Tillverkare & märken

Det finns en uppsjö av tillverkare av Matberedare. Stora tillverkare är bl a Kenwood, Bosch, Elektrolux, KitchenAid m fl.

Bäst i test av matberedare

Ett matberedartest i Råd & Rön 2014 visar att alla testade maskiner gör sitt jobb, medan de kan skilja på olika arbetsmoment. Man bör dock undvika de allra billigaste matberedarna. Testets vinnare blev KitchenAid 5KFP1335. Nästan lika bra betyg fick OBH Nordica 6795 First Kitchen som är flera tusenlappar billigare.

ICA-kuriren testade 2013 matberedare. Förutom matberedning testades även montering, arbetssätt och diskning. Alla matberedare har inte denna säkerhet. Bäst i test blev Bosch MCM2054 som fick högsta betyg, en 5:a, som ansågs enkel, praktisk, snabb och säker att använda. Fyra maskiner fick en 4:a och dessa var Moulinex Masterchef 3000FP 3101, Philips HR7629 och Braun Multiquick 7K 3210.

Här kan du köpa din matberedare

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.