One World Trade Center

One World Trade Center är det namnet på den nya skyskrapa som byggs intill Ground Zero och ersätter de tidigare World Trade Center tvillingtornen som raserades i 11 september attackerna.

Uppförandet av det nya One World Trade Center på Manhattan är i full gång, totalt är det sex nya byggnader som kommer att ersätta det gammla World Trade Center. Den högsta byggnaden blir den nya skyskrapan som kallas One World Trade Center som kommer få en höjd på 541 meter och förväntas vara klart för inflyttning under 2013. Höjden på One World Trade Center på 541 meter är ingen slump, i fot blir det 1776 fot vilket symboliserar årtalet då den Amerikanska självständighetsförklaringen undertecknades. Totalt kommer One World Trade Center att få hela 108 våningsplan. Våning 100 och 101 kommer att inehålla utsiktsplattformar för framtida turister och besökare.

Säkerheten har hög prioritet i byggandet av det nya World Trade Center, man använder genomgående en specialbetong som är fem gånger starkare än normal betong, One World Trade Center stabiliseras även av 24st stålbalkar som löper längs hela konstruktionen från fundament till tak och ger byggnaden extra styrka. Även den kringliggande säkerheten runt hela området kommer att ökas då det nya World Trade Center området kommer få sin egen polisstation och vara ett eget polisdistrikt.

Ground Zero

Bild från ”Ground Zero”, platsen för de två World Trade Center tvillingtornen som rasade.

Förutom de nya skyskraporna så kommer man även att bygga en ny kombinerad tåg/tunnelbane station som kommer knyta samman direktlinjer från bland annat New Yorks flygplatser JFK och Newark dessutom blir det direktförbildelse till New Jersey och Staten Island.

Hedringen av offren för terror attackerna den 11 september.

För att hedra offren för terrorattackerna den 11 september så kommer man även att uppföra ett museum på Ground Zero ”National September 11 Memorial & Museum” som kommer att ligga på det torg som kommer omgärdas av de nya skyskraporna på World Trade Center området.

Förutom museumet så kommer man att anlägga två 10 meter djupa bassänger med vattenfall som ligger exakt på den plats där de tidigare tvillingtornen stod. Dessa bassänger kommer att bära namnen på de drygt 3000 människor som dog inskrivna i brons på dess kanter. Även namnen på offren för attacken på Pentagon, flygplanet i Pennsylvania samt bombdådet som utördes 1993 kommer att finnas på detta minnesmärke.

Varje minut kommer ca 200.000 liter vatten att pumpas genom dessa två kvadratiska vattenfall som ligger precis på samma ursprungsplats som de två tvillingtornen hade.