Funktioner & Valmöjligheter

Olika sorters köksknivar

För att få ett komplett set med köksknivar krävs det en del olika modeller. Alla dessa är inga måsten för att lyckas i köket, men alla har sina specialiteter där dem är skiner lite extra. Det finns även fler ännu mer nischade varianter av dessa knivar.

Kockkniv – Kockkniven är en allroundkniv som fungerar för det mesta. På grund av detta lämpar den sig väldigt bra som den första kniven man köper till köket. Ska man bara ha en kniv är det denna typ man ska ha.

Filékniv – Filékniven används i störst utsträckning för att filéa fisk. Den fungerar också väldigt bra som ett av verktygen för att stycka kyckling. Det som möjliggör allt detta är dess böjda blad som lämpar sig utmärkt för dessa arbeten.

Brödkniv – Brödkniven är den taggiga kniven i samlingen som påminner lite om en såg. Detta för att när man enkelt ska kunna såga sig igenom bröd.

Grönsakskniv – Grönsaksknivar är ofta lite mer rektangulära än de andra knivarna. Detta för att denna utformning av bladet för att det blir enklare att hacka rakt, effektivt och snabbt. Vilket är vad man vill med grönsaker.

Skalkniv – Den minsta kniven i köket, skalkniven. Denna kniv är smidigt och lämpar sig alldeles utmärkt för att skala frukt, grönsaker, rotfrukter och andra råvaror.

Utöver alla dessa knivar som har sina egna nischer så finns det lite andra saker som märker knivarna lite extra.

Japanska knivar har oftast en lite vassare egg på grund av hårdheten på stålet som jag gör att man kan slipa den annorlunda än Europeiska knivar.

Japanska knivar brukar lämpa sig mer för att skära grönsaker, fisk eller kött utan ben medan Europeiska knivar är bättre på hårdare varor där du t.ex. kan behöva skära i lite ben.

Material

Som med allt så används olika typer av material för tillverkningen av bladet på knivarna. Vi tänkte att det enklaste är att lista de vanligaste varianterna precis som med knivmodellerna ovan.

Rostfritt stål – En legering av järn, kol, krom och ibland en del andra metaller. Den vanligaste typen av material för knivar.

Kolstål – Också en legering av kol och järn, fast med lite mer kol. Det som gör dessa värda att använda är att den ökade kolhalten möjliggör att man kan få en vassare och finare egg.

Keramiska – Dessa knivar har mycket vassa och hårda blad. De är dock lite ömtåligare än stålknivarna. En annan positiv sak är att de inte kan rosta samt att de är mindre mottagliga för bakteriesamling.

Plast – Mindre vassa än alla de andra modellerna. Oftast lite billigare också. Används mest för grönsaker då de inte är vassa nog för kött och liknande.

Handtag

Skaftet och handtaget är viktigt för att ha ett bekvämt och bra grepp om kniven när du använder den. Självklart finns det flera olika varianter även här.

Västerländskt/Europeiskt – Vanligast här i Europa. I dessa så går metallen från bladen format hela vägen ut i handtaget, som i sin tur ligger mellan två handtagssidor. Dessa sitter oftast fast med tre rostfria nitar.

Orientaliskt/Japanskt – Dessa handtag är oftast i trä. Här sitter bladet fastkilat i handtaget vilket gör att hela handtaget blir lättare. Detta gör att balansen i kniven hamnar längre fram.

Metall – Har ni sett en kniv från Global så vet ni hur en kniv med metallhandtag ser ut. Hela kniven består av samma material vilket gör att den blir enklare att diska. Se till att hålla handtaget torrt då de kan bli halt om det är fuktigt.

Hybrid – Hybriden är en som en blandning av det orientaliska och det västerländska skaftet. Skaftet ser ut och påminner om det orientaliska men skiljer sig i det att de har ett metallbolster precis som den västerländska modellen.

Slipning

Att kniven är vass är viktigt för att man ska kunna arbeta så effektivt som möjligt i köket. Det finns flera olika verktyg som kan användas för att slipa köksknivar. Däribland hittar vi t.ex. rullslip, slipsten, keramik-, diamant- eller stålbryne.

Tillverkare & märken 

Exempel på kända knivtillverkare är Global, MAC, Chroma, KAI, Tamahagane, Wüsthof, WMF Morakniv och Stelton.

Bäst i test av köksknivar

Är du intresserad av en ny kockkniv så kolla på Bäst I Hemmets test av kockknivar. Testet uppdaterades senast 2017 och där blev Mac Mighty vald som favorit. Dock skriver dem att Tamahagane San Kyoto utan tvekan var den bästa kniven de testade, de anser bara att det inte är värt det dyrare priset för en hemmakock.

Aftonbladet har återigen tillsammans med WiseGuide gjort ett test, denna gång då av köksknivar. De testade sex olika knivar och kom även dem fram till att Mac Mighty var bäst i test. Motiveringen löd att den hade utmärkta skäregenskaper och presterar ypperligt i samtliga moment.

I Råd & Röns test av köksknivar toppade Mac Chef listan. OBH Nordicas Oden Kockkniv hamnade på andra plats, även den med väldigt bra betyg. Testet uppdaterades senast 2015.

Här kan du köpa din kökskniv

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.