Funktioner & Valmöjligheter

Maximal glassmängd

Glassmaskiner har olika kapacitet vad gäller mängden glass som kan tillverkas vid ett och samma tillfälle. Det finns glassmaskiner som tillverkar några deciliter glass upp till närmare två liter. Det kan dock skilja sig åt mellan den teoretiska tillverkningsmängden och på hur mycket som kan tillverkas i praktiken.

För att kunna göra flera satser åt gången behöver man antingen ha en glassmaskin med egen frysenhet eller en glassmaskin med flera frysblock som kan bytas ut mellan satserna.

Tillredningstid

Tiden det tar att tillverka glassen skiljer sig åt mellan olika modeller, från 5-15 minuter upp till en timme. Tillredningstiden beror också på vilken konsistens på glassen man vill ha. Mjukare glass tar kortare tid och hårdare glass längre tid.

 

Förberedelse-frysning

För de flesta glassmaskiner behöver man, innan man kan börja tillreda glassen, förbereda tillverkningen genom att frysa in skålen eller frysblocket i förväg, helst ett dygn. Ett frysblock är mindre än en hel skål vilket kan vara värt att tänka på om man inte har så stor plats i frysen. Men det finns också glassmaskiner som inte kräver förberedelse i form av frysning.

Kompressor

Vissa glassmaskiner har en inbyggd kompressor som gör att man inte behöver ställa in färdiggjord glass i frysen.

Ljud

Olika modeller har olika ljud under tillredningen. När glassen blir hård så händer det att maskinerna börjar hacka och låta. Är man känslig för ljud bör man kontrollera detta vid inköp.

Hanterbarhet

Storleken på påfyllningshålet skiljer sig åt mellan olika glassmaskiner och ju större hål desto lättare att hälla i glassmeten. Det skiljer sig också åt hur pass lätta eller svåra glassmaskinerna och dess delar är att diska. Många maskiner klarar inte maskindisk.

Tillverkare & märken

Exempel på Glassmaskinstillverkare är Philips, Krups, OBH Nordica och C3.

 

Bäst i test av glassmaskiner  

Råd & Rön testade 2014 19 olika glassmaskiner. Tidningen konstaterar att alla maskiner klarar bra av att tillverka glass och bästa resultatet uppnår de glassmaskiner med egen frysenhet. Bästa totalpoäng i testet fick OBH Nordica 6616 Ice Cream Box. Tvåa kom DeLonghi Il Gelataio ICK5000 och trea placerade sig OBH Nordica 6617 Tasty Duo Ice Cream Maker.

I ICA-kurirens test av glassmaskiner 2014 fick Philips HR 2304 och Krups GVS1 högsta betyg som var en 5:a. Intressant är att OBH Nordica 6616 som var testvinnare i Råd & Röns test ovan bara fick en 1:a i betyg.

Här kan du köpa din glassmaskin

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.