OBS! Behandlar inte åkgräsklippare eller robotgräsklippare.

Funktioner & Valmöjligheter

Kraftkälla

Bensindrivna gräsklippare dominerar marknaden för vanliga gräsklippare, följt av eldrivna gräsklippare med sladd. Det finns även batteridrivna gräsklippare samt förstås också manuella gräsklippare, även om den sistnämnda varianten numera är relativt ovanlig.

Arbetsbredd

Olika gräsklippare har olika arbetsbredd. De flesta har en arbetsbredd mellan 35-56 centimeter, men det finns såväl gräsklippare med mindre och större arbetsbredd.

 

Funktioner

Idag är de flesta bensindrivna gräsklipparna självgående, med möjlighet att stänga av den funktionen och istället dra den själv. Vissa modeller har justerbar hastighet där man själv kan bestämma vilken hastighet som gräsklipparen ska drivas framåt med.

Några modeller är utrustade med elstart vilket gör det lättare att starta maskinen.

De flesta bensindrivna gräsklipparna är också utrustade med s k multiklippfunktion (även kallat mulchning), som finfördelar grässtråna och sprider dem på gräsmattan som extra gödning. Då blir uppsamling av gräset egentligen överflödigt. Multiklippfunktionen är mindre vanlig på eldrivna gräsklippare.

Justerbart och ihopfällbart handtag förekommer hos vissa modeller och är bra om flera personer ska dela på samma gräsklippare. Det kan också vara praktiskt vid förvaringen, då gräsklipparen då tar mindre plats.

Uppsamlare

En majoritet av gräsklipparna har en medföljande uppsamlare. Även om det inte alltid är nödvändigt om gräsklipparen har multiklippfunktion kan det vara bra med en uppsamlare om man låtit gräset vuxit lite för högt, så inte alltför stora mängder gräs ligger kvar på mattan och bildar ett kvävande täcke.

Effekt

Effekten på bensindrivna gräsklippare ligger ofta mellan 1800 – 2800 watt.

Klippteknik

Nästan alla gräsklippare har rotorklippteknik, d v s klippblad som snurrar runt som en rotor under maskinen. Ett mindre antal har cylinderklippteknik, medan några få specialgräsklippare har en slåtterbalk.

Höjdlägen

Vanligen kan man justera klipphöjden på gräsklipparen. På en del justerar man den antingen bak eller fram och på en del gräsklippare kan man justera klipphöjden både bak och fram. Det finns normalt 5-6 fasta höjdlägen som man kan välja mellan.

Vikt

De flesta bensindrivna gräsklipparna väger kring 35 kilo. Eldrivna gräsklippare är lättare.

Sladdlängd

De eldrivna gräsklipparna har sladdlängder mellan 8-17 meter. Har man en alltför kort sladd kan man få problem med att nå alla delar av tomten.

Tillverkare & märken 

Klippo, McCulloch, Stiga, Viking Garden, Gardena, Husqvarna, AL-KO och MTD tillhör de vanligaste märkena i butikerna.

 

Bäst i test av gräsklippare

2016 testade Råd & Rön gräsklippare med olika kraftkällor (el och bensin). Tidningen konstaterade att båda varianter klipper lika bra, men att de eldrivna gräsklipparna är mer lätthanterliga samt billigare i drift och inköp. Med en normalstor villa- eller radhustomt kan priset som det kostar att klippa gräsmattan skilja med flera hundralappar mellan en eldriven och en bensindriven gräsklippare. Testvinnare bland de bensindrivna modellerna blev AL-KO Highline 51.5 SP-A. I klassen för eldrivna gräsklippare fick Bosch Rotak 43 ErgoFlex och Gardena Powermax 37 E de högsta betygen. Av de batteridrivna gräsklipparna (och även bästa totalbetyget totalt) fick Bosch Rotak 43 LI bästa betyget.

Råd & Rön gjorde också ett gräsklippartest 2013. Även här påtalar man fördelen med eldrivna gräsklippare då de är hälften så dyra. Många eldrivna gräsklippare fick också ett högt betyg i testet. Tidningen konstaterade också att den bästa bensinklipparen var den billigaste och en av de dyrare var en av de sämsta. Man hade i detta test även en handdriven gräsklippare med, men den visade sig inte klippa så bra och den kräver dessutom att man klipper gräset ett par gånger i veckan för ett okej resultat. I detta test stod AL-KO 520 BRV Premium, Honda HRX 537c och Stiga Combi 48S som delad vinnare bland de bensindrivna varianterna. Viking ME 339 var bäst bland de eldrivna gräsklipparna samt även bäst av alla gräsklippare i testet, oavsett kraftkälla. Bosch Rotak 43 LI var bäst bland de batteridrivna gräsklipparna.

Här kan du köpa din gräsklippare

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.