New York – Empire State Building

Med sina 102 våningar och 381 meters höjd är Empire State Building skyskrapan ett landmärke i Art Deco stil mitt i New York City vid korsningen av Fifth Avenue och West 34th Street. Namnet ”Empire State Building” kommer från smeknamnet för New York ”Empire State” och Empire state building var världens högsta byggnad i mer än 40 år, från dess färdigställande år 1931 fram till byggandet av det norra World Trade Centers tornet som stod färdigt 1972. Efter förstörelsen av World Trade Center 2001, blev Empire State Building återigen den högsta byggnaden i New York City.

empire state building

New York – Empire state building

Empire State Building har fått utmärkelsen som ett av de sju underverken i den moderna världen av American Society of Civil Engineers. Byggnaden och entre golv med interiör har utsetts som ett av New Yorks landmärken och fick utmärkelsen ”Nationellt historiskt minnesmärke” 1986. År 2007 var det rankat som nummer ett på listan över Amerikas favorit byggnader. Empire State Building är för närvarande den tredje högsta skyskrapan i USA (efter Willis Tower och Trump International Hotel and Tower, båda i Chicago), och den 15: e högsta i världen. Det är också den fjärde högsta fristående strukturen i Amerika. Empire State Building genomgår för närvarande en $ 550.000.000 renovering, varav $ 120.000.000 spenderas i ett försök att förvandla Emprie state building till ett bli en mer energieffektivt och miljövänlig byggnad.

Empire State Building – Design och konstruktion

Empire State Building ritades av William F. lamm från arkitektbyrån Shreve, lamm och Harmon, som producerade byggnadens ritningar på bara två veckor.

empire state building på natten

Empire State Building – New York. Bild på Empire State Building med fasad belysningen påslagen.

Utgrävning av platsen påbörjades den 21 januari 1930, och byggandet av själva byggnaden startade symboliskt den 17 mars på St. Patrick’s Day. Projektet omfattade 3.400 anställda, de flesta invandrare från Europa, tillsammans med hundratals Mohawk (indianstam) järn-arbetare, många från Kahnawake reservaten nära Montreal. Enligt officiell redovisning, dog fem arbetare under byggandet av Empire state building.

Byggandet var en del av en intensiv konkurrens i New York om titeln ”världens högsta byggnad”. Två andra projekt slogs samtidigt om titeln, 40 Wall Street och Chrysler Building som fortfarande var under konstruktion när arbetet började på Empire State Building. De båda byggnaderna fick ha titel var för sig i mindre än ett år. Empire State Building överträffade dem båda när den stod klar, bara 410 dagar efter byggandet påbörjades. Empire State Building öppnades officiellt den 1 maj 1931 , när USA: s president Herbert Hoover tände Empire state buildings belysning med en knapptryckning

Empire State Building – Arkitektur

Empire State Building har en höjd av 1.250 ft (381 m) fördelade på 102 våningar. Inkluderar man spiran/masten på 203 fot (62 m) når empire state building sin oficiella höjd om 1.453 ft (443,09 m). Byggnaden har 85 våningar av kommersiella lokaler och kontor som har en sammanlaggd area av 200.500 m2. Empire state building har även ett observations däck beläget på den 86: e våningen. Ovanpå Empire state building sitter den 62m höga spiran som till stor del täcks av antenner och i den absoluta toppen sitter en åskledare som leder bort de många blixtnedslag som träffar den höga byggnaden.

New York Skyline

Empire State Building och New York Citys scyline nattetid.

Empire State Building var den första byggnaden att ha mer än 100 våningar. Empire State building har 6.500 fönster och 73 hissar, och det finns 1.860 steg i trappan från gatunivå till våning 102 om man bestämmer sig för att prova sig på trapporna till toppen. Grunden på Empire State Building är ca 2 hektar (8.094 m2). I byggnaden finns ca 1.000 företag, och Empire state building har tillomed sitt eget postnummer (10118). Från och med 2007 arbetar cirka 21.000 medarbetare i huset varje dag, vilket gör Empire State Building till det näst största enskilda kontorskomplexet i Amerika, efter Pentagon. Dess ursprungliga 64 hissar finns i en central kärna, i dag har Empire State Building 73 hissar totalt, inklusive service hissar. Det tar mindre än en minut för en hiss att komma till den 86: e våningen, där observations däcket finns. Byggnaden har 113 km rör, 760.000 m av elektrisk tråd. Empire State Building väger cirka 340.000 ton. Utsidan av huset är byggt av Indiana kalkstens paneler.

Till skillnad från de flesta av dagens skyskrapor, har Empire State Building en design art deco stil, typisk för New York arkitektur innan världskriget.

Empire State Building kostade $ 40.948.900 att bygga.