Funktioner & Valmöjligheter

Automatisk/Manuell

De flesta espressomaskinerna är automatiska vilket innebär att de är enkla att använda. Man behöver bara fylla på med vatten och kaffebönor och sedan ”trycka på knappen” för att brygga en sin espresso. Den automatiska espressobryggaren sköter sedan samtliga moment som att mala, dosera, brygga och ta bort kaffesumpen. Det finns även maskiner med automatisk mjölkskummning.

En manuell (eller halvautomatisk) espressomaskin har ingen inbyggd kaffekvarn. Malning och dosering får man sköta själv i en egen kaffekvarn.

Maskiner för kaffekapslar & Pods

Många espressomaskiner idag är s k kapselmaskiner. Man stoppar in kapsel (eller pod) med portionsförpackat espressokaffe vilket gör bryggningen enkel och inte efterlämnar någon sump.
Vanligtvis är maskinen avsedd för en viss typ av kapsel/pod från en viss tillverkare. Kapselmaskinerna är ofta billigare men då man måste köpa kapslar/pods blir driftskostnaden högre jämfört med en vanlig espressomaskin.

 

Bryggkapacitet

Det finns espressobryggare med en kapacitet från en halvliter upp till åtta liter. Många espressobryggare har är också dubbelbryggare vilket innebär att man kan brygga två kannor eller koppar samtidigt.

Kaffekvarnens kapacitet ligger normalt på 300 gram, men det finns maskiner som har betydligt större behållare till kaffekvarnen.

Placering

Det finns espressomaskiner som kan byggas in likt en mikrovågsugn.

Särskilda funktioner

I stort sett alla espressomaskiner har ett inbyggt rengöringsprogram.

Automatiska espressomaskiner har ofta inbyggd mjölkbehållare och/eller mjölkskummare.

En espressobryggare behöver då och då avkalkas, vilket kan göras manuellt med avkalkningsmedel. Med en espressobryggare med automatisk avkalkning blir den proceduren enklare.

En maskin med värmehållningsfunktion innebär att kaffet en viss temperatur efter det att den är färdigbryggd.

Automatisk avstängning stänger av maskinen efter en viss tid, vilket både gör den mer säker samt att den drar mindre el.

Droppstopp är en funktion som gör att det inte droppar på värmeplattan när ingen kopp eller kanna står under.

En droppbricka samlar upp överflödigt vatten från espressomaskinen.

Tillverkare & märken 

Det finns många märken av espressomaskiner är DeLongi, Nespresso, Jura, Melitta, Philips, Krups, Tassimo och Elektrolux är några av dessa, men det finns många fler märken på marknaden.

 

Bäst i test av espressomaskiner 

Råd & Rön testade 2016 espressomaskiner utan kapsel, vilka har fördelen att de idag kan fås helautomatiska och till skillnad mot de med kapsel så blir man inte inlåst i något system. Röd & Rön skriver i testet att espressomaskiner utan kapsel är dyrare men lönar sig i längden om man dricker fler än tre koppar om dagen. I stort sett alla testade maskiner fick högt betyg och testvinnare blev DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS följt av Jura Z6. Tredjeplatsen i totalpoäng delades av Jura E6, Jura E60 och Philips Saeco Incanto HD8914.

Råd & Rön testade 2014 s k kapselmaskiner. I testet framgår att kapselmaskinerna för det mesta är bra och att det inte skiljer sig så mycket mellan olika märken och kapselsystem. Delad testvinnare blev Nespresso Citiz & Milk C120 och Nespresso Citiz & Milk D120.

Även Testfakta testade (2012) kapselmaskiner och skriver att det är svårt att misslyckas med en kapselmaskin. Dock uppnår inga kulinariska höjder, men Dolce Gustro och C3 får godkänt.

Här kan du köpa din espressoapparat

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.orgtar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.