Funktioner & Valmöjligheter

Kraftkälla

En högtryckstvätt kan antingen vara eldriven eller bensindriven. Klart vanligast är eldrivna högtryckstvättar.

Max tryck & Arbetstryck

De högtryckstvättar som finns på marknaden har ett maximalt tryck mellan 100-300 bar. Viktigast är dock själva arbetstrycket som oftast ligger något längre än det maximala trycket. Trycket har betydelse för resultatet, men det är inte bara trycket utan även munstyckets utformning som är viktigt.

Effekt

Det finns en variation när det gäller effekten på olika högtryckstvättar. Från ca 1500 watt ända upp till 10000 watt.

Vattenförbrukning

Den genomsnittliga högtryckstvätten förbrukar ca 500 liter vatten i timmen. Men vattenförbrukningen varierar mellan olika modeller, från 50 liter i timmen till över 1500 liter per timme.

Slanglängd

Slanglängden ökar rörelsefriheten och det är ofta bättre med en längre slang. Slanglängden varierar mellan olika högtryckstvättar. De flesta har mellan 4-10 meters slang, men det finns modeller med ännu längre slang. En för kort sladd kan vara irriterande om man ska tvätta bilen och då behöver flytta maskinen. Men det finns också en risk att en alltför lång sladd upplevs som att den är i vägen ibland.

Slangvinda

Många högtryckstvättar har en inbyggd sladdvinda som slangen kan rullas upp på. Det gör högtryckstvätten enklare att hantera och förvara.

Vikt

Vikten påverkar hanterbarheten. Även om många större högtryckstvättar har hjul, så kan en maskin som väger mycket vara tung att hantera och vid behov lyfta. De minsta högtryckstvättarna väger ca 5 kg medan de allra flesta väger mellan 10-100 kg.

Placering av tvättmedelsbehållare

Tvättmedelsbehållaren kan antingen vara inbyggd eller separat.

Medföljande tillbehör

En högtryckstvätt kan ha många användningsområden. Beroende på vad du tänkt använda högtryckstvätten till kan det vara bra att titta på vilka tillbehör som medföljer eller som finns att köpa till.

Ett vanligt sprutmunstycke följer så gott som alltid med högtryckstvätten vid köp.

Ett roterande munstycke (rotormunstycke) kan användas för att få bort t ex alg- och mossbeläggning på stenplattor eller en träaltan då ett vanligt sprutmunstycke annars riskerar att förstöra uteplatsens ytskikt oavsett om det är av trä eller sten. Rotormunstycket följer nästan alltid med högtryckstvätten vid köp.

En fördel är om det går att sätta fast tillbehören på högtryckstvätten när du inte använder dem. Då finns det alltid tillhands när du behöver använda dem.

Tillverkare & märken 

Bland de största märkena är Kärcher och Nilfisk. Andra märken på marknaden är bland annat Black & Decker, Cocraft, Ryobi, Lavor, Kränzle och Bosch.

Bäst i test av högtryckstvättar

2012 testade ICA-kuriren högtryckstvättar. Testvinnare med högsta betyget 5 blev Stihl RE 128 Plus som dessutom hade många bra tillbehör. Av de som fick nästa högsta betyg var Herkules HD 180 TR och Kärcher K3 150 T 250 de som var billigast.

När Råd & Rön testade högtryckstvättar 2012 dominerade Kärcher och tog hem de fyra första platserna med modellerna Kärcher K 5.7, K 3.5, K 4.6, K 2.1. Men testet visade att de flesta modellerna fick bra betyg med några få undantag. Testet visade också att hög effekt och högt tryck inte alltid ger bättre resultat. En annan faktor som kommer fram i testet är att olika högtryckstvättar tar olika lång tid att göra startklara, ända upp till en kvart.

Här kan du köpa din högtryckstvätt

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.