Funktioner & Valmöjligheter

Inbyggd eller fristående

Det finns två olika sorters mikrovågsugnar: Inbyggd och fristående.

Den enda skillnaden mellan dessa är att precis som det låter så är den inbyggda varianten en enhet som man monterar in t.ex. köksskåp, låda eller köksbänk. Bra om man vill att mikron ska vara mer av en enhetlig del av köket.

De fristående modellerna är bara en vanlig enhet med små fötter som du kan ställa precis vart du vill, så länge det finns ett eluttag inom räckhåll som kan försörja den med el.

Storlek

Storleken på mikron påverkar två ganska viktiga aspekter. Dels så måste den få plats på ett bra ställe i köket, en större mikro är då såklart lite svårare att placera på ett bra ställe.

Den andra aspekten är utrymmet i mikron. Har du en större mikro så får du såklart plats med större formar eller liknande som du kanske vill värma upp.

Effekt

Effekten i en mikro visas alltid i watt. Mer watt innebär en starkare mikrovågsugn som kan jobba snabbare med en högre effekt och också få ett jämnare resultat. För att återgå till punkten ovan så brukar storleken tendera att gå hand i hand med mängden watt. Det är även så att en mikro med hög effekt oftast är lite dyrare.

Program & Funktioner

Funktionalitet är viktigt när det kommer till att köpa en mikrovågsugn. Många dyrare och nyare modeller har färdigskapade program som man kan använda för att få bra resultat vid t.ex. tining av frysta varor, poppa popcorn eller liknande.

Man vill ha en mikro med rätt funktioner som även är enkel att förstå sig på. Det ska inte krävas allt för mycket tankekraft för att använda rätt funktioner.

Tillverkare & märken 

Exempel på tillverkare är Whirlpool, Samsung, Electrolux, Siemens, Bosch, Severin, Caso och Kenwood.

Bäst i test av mikrovågsugnar

2017 gjorde Bäst I Hemmet ett test av fristående mikrovågsugnar. Deras favorit blev Whirlpool MAX 38 IX. I detta test har dom även en så kallad ”budgetfavorit” som är Sharp R642BKW. I detta test har dem valt utifrån faktorer som effektivitet, design, funktionalitet och pris.

Råd & Rön uppdaterade senast 2015 sitt test av mikrovågsugnar. Den modell som sitter på toppen av deras lista är Whirlpool GT 281, som verkligen är ett favoritmärke bland många. På andraplats har dom Samsung GE87MC.

Har du Aftonbladet Plus Så kan du ta del av deras test som dem gjort tillsammans med WiseGuide. Där har de testat sex stycken olika fristående mikrovågsugnar och värderat dem utifrån funktioner och kvalitet. Samsung MG23F3C1EA2 är vinnaren men betyget 4 plus!

Ett annat gammalt test som vi också tycker att ni ska ta del av är Hus & Hems test av fristående mikrovågsugnar som de gjort år 2012. Dem är bra på att specificera olika egenskaper som gör att man förstår av man ska kika på. Vinnaren i detta test blev Rusta Fasett rostfri, en otippad favorit som fick betyget HHHH (Motsvarar t.ex. 4/5 poäng).

Här kan du köpa din mikrovågsugn

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.