Funktioner & Valmöjligheter

Kapacitet & Användningsområde

Vattenkokare har i allmänhet en volym på 1-2 liter. Däremot så finns det en maximal kokvolym som är mindre än själva behållaren. Det finns även minivarianter av vattenkokare, t ex lämpliga för att kunna ta med på resan.

Mindre modeller är enklare att hantera. Om man bara ska koka upp tevatten kan en mindre modell vara att föredra, medan en större modell passar bättre om man ska använda den för att koka upp vatten till matlagningen, t ex koka upp vatten till pastan istället för att göra det på spisplattan.

Uppkokningstid

Vattenkokare är snabba, men det kan ändå skilja mer än en minut mellan olika vattenkokare.

Temperaturinställning

En del vattenkokare är det möjligt att ställa in temperaturer länge än 100 grader. En fiffig funktion om man t ex vill man ha vatten som är 40 grader till vällingen eller att röra ut jästen med vid bakning. Ofta har de en signal som ljuder när önskad temperatur är uppnådd.

Särskilda funktioner

De allra flesta vattenkokare har automatisk avstängning när önskad temperatur har uppnåtts. Andra har även överhettningsskydd och torrkokningsskydd och avstängning när kannan lyfts från basen. Samtliga är bra säkerhetsfunktioner. En annan bra säkerhetsfunktion är att vattenkokaren endast fungerar när locket är på.

Vissa modeller har en varmhållningsfunktion vilket innebär att man kan välja att låta den hålla vattnet vid aktuell temperatur när den önskade temperaturen uppnåtts.

En del vattenkokare har kanna med måttangivelser för önskad mängd vatten som ska kokas.

De flesta vattenkokarna är idag sladdlösa, vilket innebär att kannan är lyftbar och att sladden sitter fast i bottenplattan. Väljer man en modell med sladd bör man se till att köpa en som har tillräckligt lång sladd.

Tillverkare & märken

Det finns massor av olika vattenkokarmärken. Vanliga märken är Bosch, Siemens, Kenwood, Philips, Krups, Tefal, Bodum, OBH Nordica och Severin.

Bäst i test av vattenkokare

I Råd & Röns test av vattenkokare 2013 var det en stor spridning i betygen. Det fanns inget samband mellan pris och betyg. Många vattenkokare har dock säkerhetsbrister då yttemperaturen blir för varm, i vissa fall blev locket 100 grader varmt. Delade testvinnare blev två vattenkokare från Bosch, modell  TWK8611 och  TWK8613 följd av Siemens TW86103, alla kokar upp vattnet snabbt, är enkla att hantera och säkra.

Tidningen Vi i Villa testade 2012 ett antal vattenkokare. Betyg sattes efter hur väl kraven på kort koktid, lätt att fyllas, uttagbart kalkfilter samt att den inte skulle droppa. Högsta betyg av panelen fick  Kenwood kMix SJM021 som förutom kriterierna ovan även var lätt vilket gör den lätthanterlig. Näst högsta betyg fick Krups Pittsburgh BW410 och Elektrolux EEWA 5200 Ergo Sens.

ICA-kuriren genomförde ett 2011 ett vattenkokartest. Det skiljde sig en minut mellan snabbast och långsammaste kokaren att koka en liter vatten, men än viktigare ansågs den praktiska funktionen och yttemperaturen. Flera vattenkokare fick underkänt då de höljet hade en temperatur på över 60 grader. Andra saker som det anmärktes på i testet var om vattenkokaren av svår att fylla på och om den var tung att lyfta med vatten. Bäst i ICA-kurirens test blev  Nova Line KE 600 A som var billig, lätt att hantera och inte för het yttemperatur. Högsta betyg fick även Bosch Styline TWX 8611, som dock var tre gånger så dyr som testvinnaren.

Här kan du köpa din vattenkokare

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.