New York Fakta – Befolkning och storlek

New York är USA:s största stad sedd till befolkningsmängden, New York har för närvarande ca 8.300.000 invånare vilket är mer än dubbelt så många som andraplatsen på USA:s största städer som innehas av Los Angeles med ca 3.800.000 invånare.
Detta gör även New York City till en av världens mest tältbebodda områden då hela New York City med sina fem stadsdelar utgör en yta av 786 kvadratkilometer.

New York Fakta – Stadsdelar

New York City är uppdelat i 5st olika stadsdelar, Manhattan, Queens, Bronx, Brooklyn och Staten Island.
Brooklyn och Queens är de största stadsdelarna sett till befolkning och areal medan Manhattan är den New York stadsdel som är mest tätbefolkad.

New York Stadsdelar

New York City – Stadsdelar: 1: Manhattan 2: Brooklyn 3: Queens 4: Bronx 5: Staten Island

New York Fakta – Manhattan

Population: 1.600.000

Manhattan är den stadsdel i New York City som är mest tätbefolkad och inhyser både Central Park och de flesta av New Yorks skyskrapor.
Stadsdelen Manhattan är New York City:s finansiella centrum och här har många stora företag sina högkvarter i världen placerade. Man hittar här även Förenta Nationerna,
ett flertal viktiga universitet, och många kulturella sevärdheter. Manhattan delas löst in i tre delar, Lower, Midtown och Uptown. Uptown Manhattan delas dessutom i två delar av Central Park vilka benäms Upper East Side och Upper West Side, ovanför Central Park ligger Harlem.

New York Fakta – Bronx

Population: 1.400.000

I Bronx hittar man bland annat Yankee Stadium som är hemma arena för New York Yankees, man finner även det största kooperativt ägda huskomplexet i USA som kallas ”Co-op City”. Förutom en liten del av Manhattan som kallas Marble Hill så är Bronx den enda stadsdel i New York City som är del av USA:s fastland. Här hittar du även Bronx Zoo som är det största zoot i USA som är beläget i en stad och täcker en yta av lite mer än en kvadratkilometer och är hem för över 6000 djur. Många anser även att det var i Bronx som rap och hip hop föddes.

New York Fakta – Brooklyn

Population: 2.550.000

Brooklyn är New Yorks största område sett till befolkning och var en oberoende stad fram till 1898. Brooklyn är känt för sin mångkultur, oberoende konst scen karaktäristiska områden och historiska arkitektur. Det är även den enda området utanför Manhattan som har ett väldefinierat centrum. Området omges av långa stränder och Coney Island där det redan 1870 etablerades en nöjespark.

New York Fakta – Queens

Population: 2.300.000

Queens är New York Citys största geografiska område och har den största etniska mångfalden i USA. Queens kan snart peta ner Brooklyn från förstaplatsen i population då befolkningen växer mycket snabbare i Queens än i Brooklyn. Historiskt är Queens en samling av små byar grundade av holländska nybyggare idag är det primärt bostadsområde för medelklassen.

I Queens hittar man ”New York Mets” hemma arena och stadsdelen är även värd för U.S open (Tennis). Dessutom hittar du här två av New Yorks tre större flygplatser ”LaGuardia Airport” och ”John F. Kennedy international Airport”.

New York Fakta – Staten Island

Population: 500.000

Staten Island är det område som har mest lantlig karaktär av de 5 områdena i New York. Staten Island kopplas samman med Brooklyn med ”Verrazano-Narrows Bridge” och med Manhattan med hjälp av Staten Island färjan som är gratis att åka. Staten Island färjan är en av de mest populära turistattraktionerna i New York City eftersom den erbjuder oöverträffade möjligheter till att få se Frihetsgudinnan, Ellis Island och ”lower Manhattan”.

New York Fakta – Språk

I New York City så talas det mer än 800 olika språk vilket gör staden till världsetta i kategorin flest språk inom en stad. Turligt nog för oss turister är Engelskan såklart universalspråket.

New York Fakta – Historia

New York City har rötter långt tillbaka i tiden, 1624 grundades staden som ”New Amsterdam” och var en handelspost för Holländska kolonister. Staden och dess omgivning kom under
Engelsk kontroll år 1664 under kolonial krigen och blev omdöpt till ”New York” efter det att kung Charles den andra av England gav bort omgivningarna till sin bror ”hertigen av York”
New York kom att fungera som huvudstad för Amerika från 1785 till 1790 och har varit landets största stad sedan 1790.